Uitvaart koningin Fabiola

De Belgische koningin Fabiola is vandaag begraven. Ze overleed op 5 december op 86-jarige leeftijd. De in Spanje geboren koningin was de weduwe van koning Boudewijn, die al in 1993 overleed.
Rond half tien vertrok de rouwstoet met de koninklijke familie van het koninklijk paleis in Brussel naar de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal, verderop in de hoofstad. Een koninklijke escorte te paard begeleidde de kist met koningin Fabiola.
De uitvaartdienst in de kathedraal begon rond tien uur. Hoogwaardigheidsbekleders van over de hele wereld waren daarbij aanwezig, onder wie prinses Beatrix. Ook de Spaanse koninklijke familie en Spaanse familieleden van Fabiola waren erbij. Kardinaal Danneels leidde de dienst. "Fabiola is nu weer thuis, bij God en bij haar echtgenoot'', zei hij.
 
Ook onder meer prinses Elisabeth (13) en prins Gabriƫl (11), kinderen van koning Filip en en koningin Mathilde, namen het woord. Volgens kroonprinses Elisabeth zochten "oom Boudewijn en tante Fabiola" naar vrede, door iedereen ter wereld te ontmoeten.
Daarna hield Guillaume nog een toespraak in Duits.
De kist van Fabiola stond op de grond. De koningin wilde niet dat die op een troon zou rusten, "omwille van gevoelens van nederigheid". Ook had ze zelf verschillende teksten en muziekstukken uitgekozen voor de uitvaart.
De plechtigheid was eenvoudig en sober, met veel bijbelteksten en klassieke muziek. Even werd ook tijd gemaakt voor een vrolijk moment, met Spaanse muziek en castagnetten. Net als bij de begrafenis van koning Boudewijn zong de Vlaamse zanger Will Tura het nummer 'Hoop doet leven'.
Na de uitvaartplechtigheid in de kathedraal werd het lichaam van Fabiola overgebracht naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Laken. Daar werd rond 12.30 uur nog een mis opgedragen. Daarna werd Fabiola bijgezet in de koninklijke crypte van de kerk. Daar ligt ook haar man. Rond 13.00 uur trekt de koninklijke familie zich terug in het kasteel van Laken.

Reacties

  1. Een heel mooi verslag, zeker met de tekst eronder van de voorbede die de prinsesjes en de prinsessen voorlazen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat heb je het mooi gedaan. Prachtige beelden! Het ziet er ook uit als een mooie dienst.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Heb je tips/vragen/opmerkingen?

Laat hier dan gerust een reactie achter.