Koninklijk huwelijk in Rome

De Belgische prins Amedeo is zaterdag, 5 juli 2014, getrouwd in Rome. Het huwelijk van de oudste kleinzoon van koning Albert, Prins Amedeo, en Elisabetta 'Lili' Rosboch von Wolkenstein werd voltrokken in een van de oudste kerken in Rome; de Basilica di Santa Maria in de wijk Trastevere. 
Dat de Belgische Amedeo in Rome trouwde, komt door zijn bruid, die in Rome werd geboren en er opgroeide. Amedeo's grootvader koning Albert is opgetogen over de huwelijkslocatie. Zelf was hij ook graag in Rome getrouwd met zijn Italiaanse bruid Paola Ruffo di Calabria, maar daar stak de Belgische regering destijds een stokje voor. Een leuke bijkomstigheid is dat het huwelijk van Amedeo en Lili plaatsvindt in dezelfde week dat Albert en Paola 55 jaar getrouwd zijn.
De Romeinse politie sloot om 14.00 uur het plein voor de basiliek af. Alleen genodigden waren daarna nog welkom. Er zijn flinke veiligheidsmaatregelen genomen, aldus een zegsman van het bruidspaar. De huwelijksdienst begon zaterdagmiddag om half zes.
Een van de eersten die aankwam bij de basiliek was prins Nicolae van Roemenië. Hij maakte meteen ook bekend waar het feest wordt voortgezet na de huwelijksmis: Villa Medici. Dat had geheim moeten blijven, en de media werden meteen verzocht daar uit de buurt te blijven.
Prins Amedeo komt aan de arm van zijn moeder aan bij de kerk.
Lili kwam aan met de auto, er werd netjes op haar gewacht. Toen ze uit de auto stapte werd haar sluier netjes opgetild zodat hij niet de grond raakte. 
Aan de arm van haar vader komt ze de kerk binnen.
Naar haar prins...
Tijdens de plechtigheid gaan de verliefde blikken over en weer.
Ernstig luisterend.
De ringen
Lili draag een jurk van de ontwerper Valentino
Bruidskinderen zijn o.a. kroonprinses Elisabeth, Luisa Maria en Laetitia Maria (zusjes van Amedeo) en Louise (dochter van Laurent en Claire). Ze zagen er leuk uit in hun witte jurkjes met donkergroene accenten. Leuk detail is dat op het huwelijk van Lorenzo en Astrid droegen de bruidsmeisjes ook jurkjes met donkergroene accenten!
De gasten
De Oranjes zijn niet bij het huwelijk uitgenodigd. De huwelijksgasten zijn vooral familie en vrienden en Amedeo (28) heeft geen leeftijdsgenoten in het Nederlandse koningshuis.Het Britse koningshuis is wel aanwezig, met prinses Beatrice van York, de oudste dochter van prins Andrew en Sarah Ferguson. Zij is al langer bevriend met Amedeo en woonde ook andere feestjes in Brussel bij. Het Luxemburgse koningshuis is ruim vertegenwoordigd. De Belgische en Luxemburgse vorstenhuizen zijn familie van elkaar. Groothertog Henri en koning Filip zijn neven van elkaar.
De Belgische koninklijke familie is, op koningin Fabiola na, in zijn geheel aanwezig, met ereplaatsen voor Amedeo's peetvader en oom koning Filip en zijn peettante en oma, koningin Paola.
Na de plechtigheid verlaat het duidelijk dolgelukkige echtpaar de kerk. Eerst poseren ze met beide ouders.
Dan loopt het dolgelukkige paar verder.
En dan... De Kus!

Reacties